Underentreprenører kan miste betaling for forceringsudgifter

Det er et velkendt juridisk princip, at aftaler som udgangspunkt alene binder dem, der er parter i aftalen. Selvom det kan virke indlysende, kan princippet få mere vidtrækkende konsekvenser, end hvad man ved første indskydelse måske skulle tro.

Princippet om aftalers relativitet fik i en nylig afgørelse fra Voldgiftsretten for bygge- og anlægsvirksomhed den beklagelige virkning, at en under-underentreprenør (UUE), der havde indgået aftale om forcering direkte med hovedentreprenøren (HE) ikke fik betaling for forceringen af arbejdet.

Forcering er udtryk for, at tempoet for entreprisens udførelse sættes op, og det er erfaringsmæssigt meget omkostningstungt, da den forcerende entreprenør ofte må indhente flere medarbejdere og mere materiel.

Voldgiftsretten slog fast, at UUE ikke kunne kræve betaling fra underentreprenøren (UE), da UE hverken havde godkendt eller var indforstået med at betale for forceringsudgifterne. Dette på trods af, at UE havde deltaget i et møde med HE og UUE, hvor nødvendigheden af at forcere arbejdet blev drøftet.

Fordi HE efter arbejdets udførelse gik konkurs, opnåede UUE ikke betaling for sine udgifter ved forceringen af arbejdet, selvom HE ellers overfor UUE havde erklæret, at HE var villig til at betale for UUE’s udgifter i forbindelse med forceringen af arbejdet.

Voldgiftsrettens afgørelse giver anledning til at understrege, at det – ikke kun for underentreprenører – er af afgørende betydning at have overblik over sine aftaleforhold og huske på med hvem man har eller ikke har en aftale. Det gælder især i entrepriseforhold som det omtalte, hvor flere parter samarbejder uden nødvendigvis at stå i aftaleforhold til hinanden. Aftaler kan nemlig som det klare udgangspunkt kun ændres af og binde dem, der er parter i aftalen, og det gælder uanset, om man driver en entreprenørvirksomhed, detailforretning eller noget helt tredje.

Hos Advokatfirmaet Kühnel kan vi hjælpe med at danne overblik over komplekse juridiske sammenhænge, så du og din virksomhed undgår at havne i situationer som den ovenfor omtalte.

Har du spørgsmål om aftale- eller entrepriseretlige forhold, så kontakt Lars Kühnel, partner, Advokatfirmaet Kühnel, på tlf. 98 35 79 13 eller mail lars@advokatfirmaetkuhnel.dk